četrtek, 19. maj 2016

Trma, trma, trmica...

Stara je 15 mesecev, pa se je že začelo! Prvi izpadi trme! Večino časa je sončna, prijazna, nežna in ljubka majhna punčka. Ampak ko gre nekaj po njenem narobe, gre RES narobe. Na tla se vrže, ko le ima priložnost in zaradi stvari, ki se vsem ostalim zdijo brezvezne.

Pokaže na banano - dobi banano - se vrže po tleh.
Odpira predale - ji dam posodice za kuhat iz njih - se vrže po tleh.
Mi prinese knjigo - jo odprem in začnem brati - se vrže po tleh.

Zdaj, ko sem enkrat že predelala vsa ta obdobja od dojenčka do ˝odraslega otroka˝ in doživela vse faze zgodnjega odraščanja, veliko bolje razumem tudi obdobje trme in zakaj do nje pride.

Prvi razlog je ta, da otrok pri enem ali dveh letih starosti ne zna komunicirati na način, da bi lahko izrazil svoje občutke in želje. Kar je problem za starše, predvsem pa za otroka. Si predstavljate, kako lažje bi bilo, če bi namesto tega, da se vrže po tleh, otrok rekel: ˝Danes sem izjemno slabe volje. Trenutno imam blazno mokro plenico, tale rižota je totalno brez okusa, ne maram kuhanega korenčka, ker je preveč oranžne barve in rajši bi gledal risanko, kot pa da moram sedeti v peskovniku in izdelovati potičko, ki noče stati tako, kot si želim!˝

Drugi razlog je v razvoju njihovih možganov. Odrasli smo sposobni predelovati različna čustva hkrati, medtem ko je za otroka to popolnoma nemogoče. Doživlja vsa čustva v mavrici, ampak jih ne zmore kontrolirati kot odrasel človek. Ali je izredno srečen ali pa izjemno žalosten. In ko je sistem preobremenjen: pozdravljen, izpad!

V teh nekaj letih vzgajanja lastnih otrok sem ugotovila, kaj definitivno NE deluje ob izpadih trme:

- Ne deluje, da otroka pustim samega med izpadom. Otrok ravno takrat najbolj potrebuje bližino, da se počuti varnega.
- Ne deluje, da otroku prigovarjam, da je vse ok in da naj se pomiri. To je še en razlog več za poglobljeno eksplozijo.

Obnesejo pa se številni prijemi, s katerimi dosežem, da se otrok pomiri:

1. Najlažji od vseh in tak, ki se odlično obnese pri mlajših otrocih, je odvrnitev pozornosti. ˝Ooo, poglej, kaj je mami našla!˝ v kombinaciji z izjemno navdušenostjo v glasu večkrat deluje kot čarovnija. V trenutku pozabi na izpad in preusmeri pozornost na tisto, kar ji kažem.

2. Tesen objem. V trenutkih joka, trmarjenja in ihte otroka pomiri starševska bližina in tesen objem. Počuti se varno in to je točno tisto, kar potrebuje.

3. Prepoznanje znakov utrujenosti. Do izpadov velikokrat pride, ko je otrok utrujen, zato je bistveno prepoznati te znake in pravi čas ukrepati. Včasih to pomeni, da otroka ne silimo početi nekaj, za kar že na začetku vemo, da ga bo spravilo v slabo voljo (in posledično izpade trme), drugič preskočimo kakšen obisk trgovine, če mora otrok ravno tisti čas počivati ipd.

4. Govorim potiho. Ko vidim, da se začne razburjati, moje razburjenje in vreščanje nikakor ne pomagata pomiriti njene frustracije. Zato začnem govoriti tišje, kar včasih vodi do tega, da me začne poslušati, ker jo zanima, zakaj šepetam, drugič pa vsaj toliko pomaga, da njen izbruh ne eskalira v višave.

5. Če ne uspem zaustaviti izpada z drugimi prijemi, pomaga tudi glasba. Prižgem radio in začnem peti - do sedaj se je še zmeraj umirila in na koncu migala po ritmu z mamo :)

6. Pri starejših otrocih (od 4.leta starosti naprej) se da izbruhe končati s pogovorom. Otroka odpeljem v drugo sobo, ga vzamem v naročje in vprašam, kaj točno je narobe. Ko vprašam še, kaj bi pomagalo, da bi se bolje počutil, se pomiri že zato, ker preusmeri misli in aktivno sodeluje pri reševanju nastalega problema.

V deželi Popolnost, kjer bi se vsi pisali Popolni in bi delali same popolne stvari, izpadov najbrž ne bi bilo. Tako pa se vsak starš slej ko prej spopada s takšnimi in drugačnimi problemi in izbruhom trme nihče ne uide. Ampak če na to gledamo kot na stopnico v razvoju našega otroka in mu pomagamo, da se s tem spopade, življenje takoj postane za en odtenek lažje. Na vsakem od nas pa je, da najde takšen način spopadanja s tem, ki ustreza njemu in njegovemu otroku. Ali to pomeni, da bomo vedno uspeli otroku preprečiti izpade? Heck no! Ampak pomaga, če si rečemo: Tudi to bo minilo, slej ko prej! In ko vse ostalo odpove in tudi tolažilnih besed več ne morete slišati? Mene VEDNO reši deci rdeče kaplje ;)

xoxo, Nilijuška

Se vam je zdel prispevek koristen? Preberite še o tem, kako preprečiti izpade trme, ko je čas za odhod iz igrišča!

Če želite biti obveščeni o najnovejših objavah Nilijuške, jo spremljajte na Facebook strani.


Ni komentarjev:

Objavite komentar