petek, 13. maj 2016

Spomladanska rižota s šparglji

Tole pomlad si bom zapomnila po pretirani uporabi špargljev - seveda na dober način! Možnosti za njihovo uporabo je nešteto, iz njih lahko naredimo juho, omleto, jih gratiniramo s kakšnim fajn sirom... Pa še izredno zdravi so, učinkujejo namreč kot naravni antioksidant, vplivajo na izločanje vode in imajo veliko vsebnost vlaknin. Moška v naši družini jih sicer ne jesta rada, ker jima ˝izgledajo grozljivi˝, ženski pa obožujeva rižoto s šparglji. Zato bo za sobotno kosilo tale recept popoln:

Na pult vržem:

1 veliko čebulo
2 stroka česna
250 g špargljev
riž po izbiri (pribl. 150 g)
3 dl čiste jušne osnove
0,5 dl belega vina (drugo polovico decilitra v miru spijem, medtem ko čakam, da se skuha ;) )
2 žlici olivnega olja
velika žlica masla
2 žlici smetane za kuhanje
sol & poper

Lotim se dela:

1. Na olju prepražim čebulo in ko postekleni, dodam stisnjen česen.

2. Takoj ko česen zadiši, zalijem z vinom in kuham tako dolgo, da vino izpari.

3. Dodam riž in ga pražim dve minuti.












4. Riž zalijem z jušno osnovo in pustim, da se skuha do čvrstega (al dente).

5. V drugi posodi medtem stopim maslo in nato dodam na koščke narezane šparglje.

6. Šparglje posolim in dušim do mehkega (par minut).

7. Ko je riž kuhan, vmešam šparglje, popopram in posolim, na koncu pa dodam še smetano za kuhanje.














8. Rižoto pustim na rahlem ognju še tri minute, nato postrežem (če niste na dieti, si zraven privoščite sveže nariban parmezan).














Dober tek!

xoxo, Nilijuška

Če želite biti obveščeni o najnovejših objavah Nilijuške, jo spremljajte na Facebook strani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar