petek, 24. junij 2016

Sobica male M. Drugi del.

Ko začnem govoriti o opremljanju doma, se mi zasvetijo oči. Kakšno veselje, ko lahko dolgočasno sobo spremenim v prostor, ki ima točno določen namen, hkrati pa je še estetsko vabljiv in opremljen tako, da se človek v njem počuti... kot doma! Če bi bila meja nebo in ne stanje na bančnem računu, potem bi vsako leto svoj dom opremila drugače z barvami in dodatki, ki bi odsevali naša življenja, potrebe in trende v tistem trenutku. Si me predstavljate, kakšno visoko oktavo sem dosegla, ko sva našla idealno stanovanje za nas, ki je bilo poleg vsega še PRAZNO? Ker prazno ne pomeni: ˝Oh groza, še opremiti bo treba!˝, ampak: ˝YES, še opremiti bo treba!˝  (v visokem tonu, se razume)

Sobica male M je skoraj eno leto od vselitve čakala na to, da pride na vrsto. Zanjo sem imela številne ideje, ki pa so se dnevno spreminjale. Zato je dragi rekel, da bo mignil s prstom pri opremljanju (on je namreč zadolžen za težka fizična dela, jaz sem možgani v tem poslu ;) ) šele takrat, ko bom imela res celotno predstavo glede tega, kako naj bi vse skupaj izgledalo.

Naloga je bila malce otežena, ker smo imeli pohištvo v večini kupljeno že prej, ko smo živeli še drugje, tako da nisem mogla začeti z nepopisanim listom papirja. Mala M je imela že posteljico, dve omari in previjalno, zato sem morala čarati znotraj tega, kar sem imela na razpolago. Poleg tega pa za prenovo sobice nisem imela velikega budgeta, kar mi je bilo v bistvu neke vrste poseben izziv, ker sem morala kreirati prostor z minimalnimi sredstvi - pa veliko domišljije in iznajdljivosti.

Najprej sem se odločila za temo in barve: želela sem, da se mala diva v sobi počuti kot princeska, da bo dovolj barv, obenem pa ne bo načičkano, ker to ni moj stil in hkrati nisem želela, da bi bil splošen občutek v sobici kot tisti, ki ga dobiš v cirkusu. Torej, dovolj zanimivo in primerno za majhnega otroka, hkrati pa še vedno estetsko in minimalistično, da ni vse skupaj pretirano. Izbrala sem pudrasto roza barvo za stene, belo pohištvo (ki sem ga že imela, tako da k sreči tukaj ni bilo nobenih žrtev :) ) in dodatke v zlati barvi.

Ko sem si zamišljala sobico v celoti, mi je bilo najlažje, če sem si v prostoru vizualizirala posamezne kotičke, ki bi vsak zase služili svojemu namenu in bili na koncu povezani v smiselno celoto.

Kotiček za spanje...

Posteljico sem postavila ob daljšo steno na desni strani od vhoda. Tam namreč ni okna, da bi jo zjutraj zbujala prva svetloba ali zvečer motil hrup direktno iz ceste pod oknom, poleg tega pa sta bila na izbrani steni že predhodno narejena dva priključka za stenski svetilki, zato se mi je zdel tisti kot pravi, da je posteljica osrediščena in imata tudi svetilki neko logično zgodbo, da sta tam. To steno sem v celoti pobarvala na roza in kupila dve kromirani svetilki, ki sem ju s sprejem prebarvala v metalik zlato barvo. Želela sem, da ima kotiček za spanje wow efekt in točno vedela, kaj si želim: zlate krogce, ki bi jih lahko po steni razporedila tako, da bo izgledalo kot da iz neba padajo zlati cekini direktno na spečo princeso v posteljici. Kakšna sreča, da sem našla Pick Art Design! Razložila sem jim svoje želje, nato pa že naslednji dan na dom dobila različne barvne vzorce, da sem si lahko izbrala pravi odtenek zlate barve in sama določila velikost premera. Krogce sem dobila na velikem listu in jih enostavno zalepila na steno po navdihu. Rezultat je točno takšen, kot sem si ga zamislila, saj je to prvo kar vidiš, ko stopiš v sobo...

Ostalo mi je še nekaj krogcev, ki sem jih nalepila na veliko črko M, narejeno doma in pobarvano z isto barvo, kot so stene:Kotiček za ustvarjanje...

Mala M je prava mala ustvarjalka! Kmalu po prvem rojstnem dnevu je pokazala zanimanje za risanje, barvanje, oblikovanje s plastelinom in packanje s prstnimi barvami. Zato je bilo nujno, da ji v sobici ustvarim kotiček, kjer bo svojo umetniško žilico lahko razvijala še naprej. V Ikei sem kupila leseno mizico in stolčka, kovinsko palico (takšno, kot sem jo uporabila že pri ustvarjanju zeliščnega vrta na balkonu) in bele lončke za shranjevanje potrebščin. Mizico sem postavila na nasprotno steno od postelje in na steni ustvarila vertikalen chevron (cikcak) vzorec, da popestrim belo steno.


Kotiček za branje in shranjevanje knjig...

Pri nas doma radi beremo vsak dan, še posebej pa tik pred spanjem. Zato sem želela ustvariti miren kotiček, kjer bi lahko ob večerih skupaj sedeli in brali. Prostor med posteljico in omarami je bil ravno pravšnji! Kot podlago sem dala odejo s chevron vzorcem in dodala dve udobni blazini za naslonjala. Vse skupaj je poceni in enostavno za vzdrževanje, ker lahko tedensko vse skupaj operem v pralnem stroju. Na drugi strani posteljice je ostal prazen kot, ki sem ga izkoristila za shrambo knjig. Naložila sem jih v veliko pleteno košaro, da jih ima vedno na dosegu roke, ko jih želi brati, hkrati pa jih lahko tudi sama pospravi nazaj, ko je čas za to :)


Kotiček za igrače...

Ker je naš (oziroma od otrok) glavni kotiček in prostor za igro v dnevnem prostoru, ji v sobi zadostuje ena velika škatla za igrače, kjer ima spravljene tiste, s katerimi se ne igra vsakodnevno, na škatli pa so zloženi najljubši pliškoti, da si jih lahko vzame kadarkoli želi in jih na koncu tudi z lahkoto pospravi nazaj. Zraven škatle je parkiran še njen lesen sprehajalček, ki je bil na začetku zanimiv pripomoček za učenje hoje, sedaj pa uporablja vse strani na njem za risanje s kredo, za urejanje likov, za premikanje kazalcev na uri in za ˝učenje matematike˝.Kotiček za urejeno princeso...

Ker mora biti punca urejena, na veselje svoje mame vsako jutro pridno počaka, da ji lahko uredim frizuro (tistih nekaj las, kar jih trenutno ima ;) ). Da so tudi gumice, špangice in trakovi vedno na svojem mestu, sem zgornji del manjše omare namenila za te stvari. Okvir s sliko sovic sem preuredila v izkoriščen prostor za shranjevanje špangic - na zadnji strani okvirja sem iz spodnje in zgornje strani prilepila okrasni trak, na katerem so shranjene špangice, da imajo svoje mesto in jih zato ne izgubljamo povsod. Rob okvirja sem izkoristila kot obešalnik za trakove, v stekleni skledici pa imamo spravljene gumice za čopek.Blišč na stenah...

Stene so kljub barvi lahko hitro dolgočasne, če jih ne polepšamo še z dodatnim bliščem :)

Če imate tudi vi radi les, potem vam bo tole tako všeč, kot je meni - lesena ploščica z otrokovimi rojstnimi podatki in imenom, personalizirana in narejena popolnoma po željah stranke. Odkrila sem čudovite izdelke iz lesa pri Memories in Wood, kjer je na voljo ogromno različnih oblik in dimenzij lesenih ploščic: od okroglih, kvadratnih, takšnih v obliki srčka... Na njih vam lahko natisnejo vaše najljubše fotografije, lepo misel, ki vam veliko pomeni, ali pa podatke o otrokovem rojstvu za spomin. Na zadnji strani je narejena luknjica, da izdelek preprosto kot navaden okvir z žebljičkom obesite na steno, lahko pa vam krasi tudi mizo, polico ali omaro. Jaz sem se popolnoma zaljubila v takšno izvirno dekoracijo in za malo M naročila ploščico, ki jo bo lahko imela obešeno na steni ali pa shranjeno za spomin, ko bo starejša.Na steni desno od posteljice sem želela nekaj posebnega. Dve fotografiji, ki sta mi pri srcu, sem razvila in dala v okvirja (še prej sem okvirja prebarvala na zlato), vendar mi je še vedno manjkala pika na i kot dodatek. Rešitev sem zopet našla pri Pick Art Design! Izdelujejo namreč tudi printe, ki jih lahko uokvirite in izberete iz njihove ponudbe, ali pa vam jih izdelajo popolnoma po vaših željah. Seveda sem želela nekaj extra :) Takšnega, ki se vizualno sklada s celotno sobo, napis pa odraža mojega otroka, ki iz nepojasnjenih razlogov spi manj kot večina njenih vrstnikov :) In tako je nastal spodnji print, izdelan na kakovostnem tršem papirju in v točno takšnih barvah, kot sem si želela.
Urejanja sobice sem se lotila načrtno, premišljeno, z veliko mera entuziazma in predvsem ljubezni. Vesela sem, da je rezultat takšen, kot sem želela in da se naša mala M v njej počuti domače in udobno. Najbrž bom povzročila katastrofo, ker si bom upala tole izgovoriti, ampak v prenovljeni sobici je začela celo bolje spati! In poleg tega cele popoldneve hodim gledati, kaj počne, da je tako tiho in se mi ne mota pod nogami, ona pa zadovoljno sedi za svojo mizico in riše, ali pa leži v bralnem kotičku in gleda knjige. Ne glede na to, koliko ur, energije ali denarja vložimo v ustvarjanje popolne sobe za svojega otroka, je na koncu pomembno samo to, da je prostor odraz otrokovih potreb in mirno zatočišče, kjer rad preživlja svoj čas. Saj veste: if baby ain't happy, ain't nobody happy ;)

Še enkrat se najlepše zahvaljujem Pick Art Design ter Memories in Wood za vso podporo pri izvedbi sobice, Macolini pa za krasno ujete detajle in trenutke na čudovitih fotografijah! Hvala! <3 <3 <3

xoxo, Nilijuška

p.s.: Če ste zamudili objavo prvega dela prispevka, kliknite tukaj. Če pa se ravno sami pripravljate na ureditev otroške sobice, vam bodo mogoče moji nasveti v tem prispevku v pomoč.