sreda, 15. junij 2016

Nasveti za opremljanje otroške sobice

Ko sva z dragim iskala naš bodoči dom, je bila na vrhu seznama želja, da bi vsak otrok imel svojo sobico. K sreči sva našla točno to, kar sva želela - njuni sobici sta sicer sorazmerno majhni, ampak še vseeno imata vsak svoj prostor, ki je čisto njun in zato mi je pomembno, da se tam počutita kar najbolje.

Ko sem razmišljala, kako bi uredila sobico mali M, sem mislila na dve stvari: kako sobico narediti estetsko všečno in predvsem kako jo narediti uporabno zanjo.

Pripravila sem nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč, če ste tudi vi v procesu opremljanja sobice za vašega malčka. Preden začnete urejati sobico za svojega otroka, pomislite na naslednje:

1. Za kaj se bo sobica uporabljala?
Seveda je prvotni namen otroške sobe ta, da v njej otrok spi. Poleg tega pa je lahko tudi igralnica, bralni kotiček, kotiček za ustvarjanje ali kaj drugega. Če v svojem domu nimate prostora za igrače drugje, kot v otroški sobi (ali pa želite, da se v večini uporabljajo v otroški sobi in so tudi tam pospravljene), potem naredite otroku poseben kotiček v sobi za njegove igrače, hkrati pa dovolj prostora, da se bo z njimi lahko tam tudi igral.

Vir: Pinterest


2. Je v sobici dovolj prostora za shranjevanje?
Nikoli ni prezgodaj, da otroka začnete učiti, da ima vsaka stvar svoj prostor in da se po uporabi/igri igrače vrnejo tam, kamor spadajo. Najlažje in najbolj jasno bo otroku, če bo imel primerne odlagalne površine, škatle, vreče ali predalnike, kamor bo lahko pospravljal točno določene igrače na za to določena mesta. Na primer knjige v predalnik ali na polico, lego kocke v za to določeno škatlo, avtomobilčke v drugo škatlo... Ko razmišljate o shranjevanju stvari v otroški sobi, lahko ustvarite razmerje med nizkimi in visokimi shranjevalnimi prostori - tako bo imel otrok škatle, vreče in predale na dosegu roku in bo on zadolžen za pospravljanje igrač, ki sodijo tam, hkrati pa bodo v sobici police ali višje omare, do katerih (zaenkrat) še ne bo imel dostopa in boste tam lahko odlagali stvari, za katere ne želite, da jih otrok doseže sam brez nadzora.

Vir: Pinterest


3. Kako ustvariti posamezne kotičke znotraj sobe?
Ker je spalni kotiček v otroški sobi najpomembnejši, temu namenite največ pozornosti. Razmislite, kje v prostoru je najbolj smiselno postaviti posteljo in kako dekorirati ta kotiček, da bo zagotavljal miren spanec brez motečih elementov. Pri postelji dojenčka ali majhnega otroka še ni smiselno postavljati nočne omarice, zato je postelja v tem kotičku pravzaprav edina stvar, ki jo otrok potrebuje. Moj nasvet glede pravega spalnega kotička je ta, da se izognete postavitvi postelje direktno pod ali blizu okna zaradi jutranje svetlobe, če ne želite vstajati ob prvih sončnih žarkih, ko bi morali še vsaj eno uro trdno spati :)

Vir: Pinterest


4. Kakšen stil uporabiti v sobici?
To je popolnoma odvisno od stila vsakega posameznika - ponavadi mame :) Sobico lahko opremimo v naravnih tonih, pastelnih, črno-belih ali pisanih. Največ idej na enem mestu najdete na Pinterestu, vsekakor pa sledite svojim željam in temu, kar mislite, da je najprimerneje (in všečno) vašemu otroku.

Vir: Pinterest


Kako je meni uspelo upoštevati lastne nasvete, boste lahko preverili v kratkem, ko sledi objava s fotografijami sobice male M. Jutri že objavim eno za ˝predjed˝ ;) Spremljajte Nilijuškino FB stran!

xoxo, Nilijuška



Ni komentarjev:

Objavite komentar