sreda, 8. junij 2016

Kako prihraniti denar pri pranju neskončnih kupov perila?

Se tudi pri vas doma utapljate v kupih in kupih perila, ki čakajo na pranje, sušenje in likanje, hkrati pa se vam zdi, da poleg časa, ki vam ga ta opravila vzamejo, zapravljate tudi veliko denarja?

Mislim, da lahko brez dvoma trdim, da mame porabimo za pranje perila največ časa izmed vseh ljudi na tem planetu. Začne se že takrat, ko so štručke še varno v pečici: vse nove mikro majhne oblekice za novorojenčka je potrebno dobro preprati - babice v šoli za starše zadovoljno prikimajo, ko jim zagotoviš, da boš opral vsak kos obleke minimalno dvakrat, dobro posušil v sušilcu na najvišji temperaturi in skrbno zlikal vsak kvadratni milimeter obleke z maksimalno možno paro. Postopek pranja vseh stvari ponoviš vsaj še dvakrat, medtem ko čakaš na dišečo štruco - sploh če si te sreče, da dete ne želi spoznati zunanjega sveta dokler ni absolutno nujno (govorim iz izkušenj). Ko se otroček rodi, se soočiš z resnico, ki si je prej nisi niti zamišljal: nič več pranja samo ob vikendih, po novem se v kopalnici kopičijo gore in gore tetra plenic, brisačk, bodijev, žabic, rjuh in ostalih nujnosti, ki kličejo po vsakodnevnem pranju ob katerikoli uri v dnevu - ponavadi takrat, ko imaš dobre tri minute časa vmes med zadnjim in naslednjim hranjenjem svojega podmladka. Ko otrok shodi, se osamosvoji tudi v tem smislu, da želi VSE početi SAM: hoditi, raziskovati in predvsem jesti. Tetra plenice takrat zamenjajo ogromne količine hlač z madeži od trave in/ali blata in majice z ostanki hrane v vseh barvah mavrice.

Skrb za čisto perilo vseh družinskih članov je za vse (predvsem mame) preprosto neizogibno dejstvo. Zapravljanje (preveč) denarja za te stvari pa ni. Vsaj takrat ne, ko v praksi uporabljate te nasvete:

1. Perete samo polne stroje perila.
Jaz sem sčasoma ugotovila, da se obleke ne zaperejo, če jih razdelim in perem samo po treh glavnih skupinah: belo, črno in pisano. Včasih sem razdeljevala kupe na popolnoma belo, belo z barvnimi detajli, svetlo pisano, srednje pisano, temnejše pisano, rdeče, črno. Ne samo, da nimam več niti približno toliko časa za sortiranje kot sem ga imela včasih, pranje takšnih manjših kupov je pomenilo tudi več strojev na teden in večjo porabo vode, elektrike in pralnih sredstev.

2. Perete v času cenejše električne energije.
Ob vikendih je elektrika cenejša, zato večino perila operem takrat. Med tednom je elektrika cenejša od 22h do 6h. Jaz sem potrebovala nekaj časa, da sem se navadila rutine, zdaj pa že avtomatsko pred spanjem napolnim pralni stroj in nastavim timer na četrto uro zjutraj in je ob šestih že oprano.

3. Če ni nujno, ne perete na visokih temperaturah.
Vroča voda se mora segreti, kar pomeni večjo porabo energije. Majice in hlače lahko peremo pri nižjih temperaturah, zato vsaj pri pranju črnih in pisanih oblačil uporabite program s hladnim pranjem.

4. Ne dajete vsega prati po enem nošenju.
Najučinkovitejši recept za prihranek pri pranju je ta, da enostavno perete manj. Obstajajo kosi oblačil, ki jih ni potrebno prati vsakič, ko jih oblečemo, npr. kavbojke preživijo dvakratno nošenje brez vmesnega pranja (če pomislim - a niso drugič nošene še udobnejše? Prav fino se uležijo in raztegnejo, da ne tiščijo :) ), prav tako puloverji, jopice...

5. Kupujete pralna sredstva na razprodaji.
Vsak ima izbrane izdelke, ki mu najbolj odgovarjajo in jih najraje uporablja. Jaz imam pravilo, da nikoli ne kupim pralnega praška po redni ceni. Preprosto zato, ker je zmeraj na voljo toliko akcij in znižanj, da sem se že odvadila plačevati preveč denarja za te stvari. Spremljam reklamne letake različnih trgovcev in kupim tam, kjer imajo moja izbrana pralna sredstva tisti čas v akciji (če je znižanje za 50% ali več, si naredim zalogo za kar nekaj časa).

6. Izdelate si domača pralna sredstva.
Poleg kupljenega pralnega praška uporabljam tudi pralni gel, ki ga naredim doma iz trdega mila, pralne sode, kisa in vode. Strošek izdelave je približno 1,5€ in zadostuje za cca. 30 pranj. Poleg tega, da je izredno učinkovit in poceni, mi je všeč tudi dejstvo, da natančno vem, kaj sredstvo vsebuje. Če želite recept, mi napišite v komentar na FB strani in prispevek pripravim v kratkem, ker mi je zaloga že čisto pošla in moram čimprej načarati novo :)

7. Uporabljate manj mehčalcev perila.
Ste že poskusili oprati stroj perila z res majhno količino dodanega mehčalca? Jaz sem ugotovila, da ni nobene razlike, če dam majhno ali večjo količino - perilo diši enako in je tudi enako mehko. Ste poskusili namesto mehčalca alkoholni kis? Ni bojazni, da bi vam perilo smrdelo po kislih kumaricah! Kis učinkuje na perilo enako kot drugi mehčalci - z njegovo uporabo bo perilo mehko, vonj pa svež in dišeč po pralnem prašku. In še ena dobra lastnost uporabe kisa med pranjem: poskrbi za notranjost vašega pralnega stroja z dezinfekcijo in odpravi neprijetne vonjave znotraj bobna stroja, ki se včasih pojavijo.

8. Namesto sušilca uporabljate stojalo za perilo.
Zrak je (zaenkrat še) zastonj! Če boste perilo lepo zložili na stojalo ali vrv, na koncu tudi likanje ne bo potrebno.

9. Če uporabljate sušilec, se držite dveh preprostih pravil:
- preden naložite mokro perilo v sušilec, vsak kos posebej dobro stresite, da se obleka raztegne - zmečkani kosi se namreč dlje časa sušijo;
- pred vsakim sušenjem odstranite plast prahu, ki se nabere na vratih sušilca.

Imate tudi vi kakšen dodaten nasvet, kako prihraniti pri pranju? Vesela bom vaših komentarjev na FB strani!

xoxo, Nilijuška










Ni komentarjev:

Objavite komentar