nedelja, 4. september 2016

Šmorn po Jezerškovo

Sem edina ali se še kdo poleg mene joče ob misli, da bo s koncem lepih dni v tem letu tudi konec ene najboljših pogruntavščin, drugače imenovana tudi Odprta kuhna? Vsak petek bi ves dan ždela ob stojnicah in se basala s slastnimi specialitetami, če bi lahko! In ne glede na vso predhodno zaužito količino hrane, si VEDNO pustim še toliko prostora v trebuhu, da za sladico pojem brez dvoma najbolj znani slovenski šmorn, ki ga ustvarjajo Jezerškovi mojstri. Če vam povem, da sem odkrila njihov recept za šmorn, mi boste verjeli? Preberite spodnji recept, zavihajte rokave in po nekaj minutah kuharskih čarovnij boste videli, da je res njihov ;)

Kaj potrebujem:

  • 400 g moke
  • 6 jajc
  • 5 dcl mleka
  • pest rozin (na spodnjih fotkah ne bodo vidne - če bi jih dodala, bi nekdo pri naši hiši preskočil tale del obroka)
  • malo ruma
  • 60 g sladkorja
  • 60 g masla
  • ščep soli


Lotim se dela:

1. Rozine namočim v rum. 

2. V skledi z metlico umešam jajca in postopoma dodajam moko, mleko in na koncu še ščepec soli, da se sestavine popolnoma povežejo.



3. Mešanici primešam rozine, nato pa maso vlijem v razgreto ponev in pustim, da se na spodnji strani zapeče približno tri minute.


4. Ko je spodnja stran dovolj zapečena, razrežem na štiri dele in vsak del obrnem, da se šmorn zapeče še na drugi strani. Nato narežem na koščke in premešam toliko, da se koščki obarvajo zlato rjavo. 

5. Koščke razporedim ob straneh ponve, da na sredini nastane luknja, kjer raztopim kos masla in dodam sladkor. Oboje hitro premešam in pustim, da rahlo karamelizira. Dobro premešam, da karamela prekrije vse koščke šmorna. 



6. Šmorn posipam s sladkorjem v prahu in postrežem z domačo slivovo marmelado, ki je kot nalašč popoln dodatek tej sladki jedi. 



Je pravi, kajne? S tem asom v rokavu (bolje rečeno: receptom v kuharski zbirki) bo sigurno lažje pričakati naslednjo sezono Odprte kuhne! Obstaja samo ena nevarnost: zdaj, ko sem se naučila narediti šmorn po tem receptu, bi ga lahko jedla vsak večer. In če ga bom jedla vsak večer, bom naslednje leto težko manevrirala mimo vseh ozkih stojnic z desetimi kilami lastne teže viška ;)

*Še nasvet glede količin: recept je narejen za 4 extra lačne persone. V primeru, da želite slavni šmorn narediti za sladico, predlagam, da razpolovite zgornje količine. Ali pa za kosilo pripravite tale šmorn direktno po receptu - in prej spijte samo čisto juho :D

Bon Appétit!

xoxo, Nilijuška 

Če želite biti obveščeni o najnovejših objavah Nilijuške, jo spremljajte na Facebook strani.



Ni komentarjev:

Objavite komentar