petek, 5. avgust 2016

Popolna poletna sladica: Mango delight

Kdo obožuje poletje? Kdo ima rad mango v vseh oblikah in načinih? In kdo v vročini nerad prižiga domačo pečico, ima pa vseeno rad nekaj domačega in sladkega? Če je odgovor na vse našteto glasen JAZ, potem bo tale sladica brez pečenja in s polnim okusom manga ravno pravšnja, da jo pripravite doma!


Kaj potrebujem:

  • 2 zrela manga
  • zavojček piškotov (jaz sem uporabila kar albert kekse)
  • maslo
  • mascarpone
  • sladko smetano
  • sladkor
  • polovico limone
  • 1 vanili sladkor
  • želatino v vrečki

Lotim se dela:

1. Zdrobim piškote skoraj do finega. 


2. Nato na majhnem ognju segrejem maslo in ga dodam piškotnim drobtinam ter vse skupaj premešam, da se drobtine navlažijo.


3. Zmes nadevam v kozarčke, v katerih bom sladico postregla. Kozarčke s prvo plastjo dam v hladilnik, da se strdi.


4. Lotim se izdelave mangovega pireja: mango olupim, ga narežem na koščke in zmešam v smoothie makerju (ali s paličnim mešalnikom) do gladkega z eno žličko sladkorja in polovico stisnjene limone. Nato ga precedim skozi gosto cedilko - to je kar proces, ker se zaradi gostote mango preceja zelo počasi, vendar s tem odstranimo vse nitke, ki bi jih drugače okusili (meni je to moteče in se raje potrudim, da je končni rezultat pireja tak, kot mora biti :) ).


5. Pripravim želatino iz vrečke po navodilih. Ko jo segrejem, pazim da ne zavre, ampak se samo stopi, ugasnem ogenj in nato dodam mangov pire ter dobro premešam.


6. V skledi zmiksam mascarpone (cel lonček) s pribl. 100 ml tekoče sladke smetane. Dodam vanili sladkor in eno veliko žlico sladkorja ter dobro premešam.

*moj nasvet: najprej v skledi zmiksaj mascarpone, dodaj sladkor in vanili, dobro zmiksaj, da se sestavine povežejo in šele nato med miksanjem počasi vlivaj tekočo sladko smetano še minutko. Tako bo zmes gladka in brez grudic.


7. Pripravljeni mešanici dodam polovico mangovega pireja in narahlo premešam, da se sestavine povežejo.


8. Kozarčke vzamem iz hladilnika in dodam narejeno mešanico kot drugo plast.


9. Nato preostalo polovico mangovega pireja počasi zlivam v kozarčke, da se zgornji dve plasti med seboj ne premešata.


10. Sladico postavim v hladilnik za par ur, pred postrežbo pa okrasim s svežim listom mete.

Sladico sem priredila po svoje in dodajala količine po navdihu. Pričakovala sem sicer bolj osvežilno sladico, ki se je izkazala za kremasto in nasitno, vendar me definitivno ni razočaral poln okus manga in jo bom sigurno pripravila še kdaj. Tudi otroka sta bila navdušena, ko smo si pripravili piknik na balkonu in zraven sladice pili domač bezgov sok z limeto in listi mete. Količina v kozarčkih je bila takšna, da smo večerjo na koncu kar preskočili :)



Uživajte v vikendu in prilepite fotko pod prispevek na Nilijuškini FB strani, če ste v tem receptu našli inspiracijo, kako se na slasten način znebiti mangov, ki vas že par dni čakajo na kuhinjskem pultu ;)

xoxo, Nilijuška   

Ni komentarjev:

Objavite komentar