petek, 1. julij 2016

Poletna obara

Poletje je zabavno v vseh pogledih, razen ko je zunaj 30+ stopinj, v stanovanju mogoče kakšno stopinjo manj in je čas za kuhanje kosila. Vsak dan v tednu pač ne moremo naročiti kitajske na dom, zato skušam pripravljati zdrave in hranljive obroke, ki so enostavni in se v večini primerov kuhajo sami, jaz pa se vmes ohlajam z nogami v kadi, polni ledene vode :)

Poletna obara  je moje poimenovanje te slastne krepke juhe, pripravljene po receptu moje mame, ki jo z veseljem pripravljam v katerem koli letnem času, vendar še posebej poleti, ko nam ne paše težka hrana, hkrati pa želimo jesti nekaj domačega in toplega...

Kaj potrebujem:

  • piščančje bedrce
  • korenček
  • svež peteršilj
  • zelenjavno jušno osnovo (če nimam na zalogi domače, goljufam z vodo in eno jušno kocko)
  • dve jajci in moko za domače žličnike


Preden se začne kuhati samo, se lotim dela:

1. Piščančje bedrce solim, popram in začinim z mleto rdečo papriko po okusu. Narežem korenček na večje kolobarje in na grobo nasekljam peteršilj.


2. V večjem loncu segrejem malo olja, na katerem na hitro popečem bedrce - približno tri minute na vsaki strani (moj nasvet: na vroče olje na začetku položite bedrce s kožo navzdol, da se vam meso ne prime na dno posode).


3. Dodam korenček in zalijem z jušno osnovo (približno 1,5 litra tekočine oziroma po želji).


4. Če osnova ni dovolj slana, jo dodatno solim in dodam peteršilj.

5. Ko zavre, zmanjšam na šibek ogenj in pustim, da se kuha 45 minut.

6. Po 45 minutah pavze je čas za pripravo žličnikov: razžvrkljam jajci v manjši posodi in počasi dodajam moko ter vmes neprestano mešam, da se ne naredijo grudice. Če imate rajši mehkejše, potem dodate toliko moke, da je masa še vedno tekoča (vendar ne preveč). Mi najrajši jemo ˝takšne vmes˝, da niso pretrdi, vendar tudi ne premehki - skrivnost za popolne žličnike je ta, da počasi dodajate moko med mešanjem do te stopnje, da se masa ne prime roba sklede takoj, ko jo premešate, ampak zadrži obliko kakšno sekundo ali dve. Težko je opisati z besedami, praksa dela mojstra :)


7. Ko je masa pripravljena, vzamete dve majhni žlici in začnete vlivati žličnike v vrelo obaro, ki brbota (to je pomembno zato, da se med vlivanjem žličniki ne sprijemajo skupaj - tako kot pri špagetih). Dve žlički potrebujete zato, ker z eno zajamete maso, z drugo pa si pomagate, da žličnik z lahkoto odstranite iz prve žlice brez packanja.

8. Ko so vsi žličniki narejeni, pustite na šibkem ognju kuhati še deset minut.

Če imate majhne nadobudneže, jim lahko pripravite takšno kosilo na malo drugačen način - midve sva si s poletno obaro postregli kar na balkonu na piknik način. Mala M je komaj čakala, da prinesem krožnik za mizo. Lakota, okusna obara ali nevsakdanji prostor za kosilo? Mešanica vseh treh, rezultat pa nasmejan otrok in prazen krožnik. Poskusite! Pa dober tek :)






xoxo, Nilijuška

Če želite biti obveščeni o najnovejših objavah Nilijuške, jo spremljajte na Facebook strani.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar