četrtek, 10. marec 2016

Najboljši kremasti domači naravni jogurt EVER.

Tole izdelovanje jogurta je čista family affair - dragi ga pridno izdeluje, jaz ga še bolj pridno jem. No, otroka tudi - ko se uspeta priboriti do njega. Nikoli nista bila pretirana ljubitelja navadnih jogurtov, dokler nista poskusila tega. Ves kremast po teksturi, nežen po okusu, probiotičen po izvoru in še domač! Hkrati pa se ga pripravi brez da bi se človek pretirano pretegnil od truda in muke med izdelavo, ker razen mešanja in vlivanja jogurta v kozarce ni drugih aktivnosti, ki bi jih človek vmes izvajal. No, lahko greš počet marsikaj, ko jogurt šest ur počiva - jaz bi z veseljem spala ta čas, če bi lahko ;)

Torej, za izdelavo extra creamy homemade jogurta potrebujemo 1 liter svežega mleka in 1 probiotičen jogurt, od pripomočkov pa lonec, kuhalnico, steklene kozarčke s pokrovom (to je posh varianta - če fancy steklenih kozarčkov s pokrovčki nimate, lahko uporabite katero koli manjšo posodo s pokrovom, bo ravno tako ok), jogurt maker (če zopet nimate te fancy zadevice, bo zadostovala domača pečica, ki jo zagrejete na max 50 stopinj) in načrt, kako boste preživeli naslednjih šest ur, medtem ko boste čakali na pravi moment, da bodo jogurti ready to party.

1. Najprej mleko zavrete: tukaj ne bodite nestrpni in ne ugasnite ognja takoj, ko mleko šele rahlo zabrbota, ampak počakajte, da se mleko začne penit in se pena začne dvigovat - idealno je, da ugasnete takrat, ko grozi nevarnost, da bo vse skupaj skipelo čez lonec.











 2.Potem mleko ohladite do toplega: čisto idealna temperatura je 43 stopinj celzija, ampak če nimate kuhinjskega merilca temperature, sami presodite, kdaj je mleko še dovolj toplo, da ni prevroče niti preveč hladno - ali pa si za zihr vseeno rajši kupite merilec. Hecam :)

*Opomba mojstra kuhinje: probiotični jogurt imejte na sobni temperaturi, preden ga vmešate, da se mleko preveč ne shladi zaradi mrzlega jogurta.

3. Pri tej temperaturi vmešajte v mleko cel lonček probiotičnega jogurta , potem pa kar pogumno vlijte v steklene kozarčke (ali karkoli drugega s pokrovom).






















4. Postavite v jogurt maker (ali ogreto pečico na največ 50 stopinj). Naj se jogurt greje vsaj šest ur (midva sva pustila tudi že osem, pa ni bilo nobene škode), po tem času pa prestavite kozarčke v hladilnik, da se jogurti ohladijo na primerno temperaturo in so pripravljeni na čarovnijo: en dva tri - in že jih ni ;)

















xoxo, Nilijuška

Če želite biti obveščeni o najnovejših objavah Nilijuške, jo spremljajte na Facebook strani.


Ni komentarjev:

Objavite komentar