sobota, 17. december 2016

Medena hiška z receptom za najboljše medenjake

December je v polnem razmahu in pri nas se toliko dogaja, da komaj najdem čas za kakšno objavo.
Ampak še preden bo predbožični čas in z njim povezana ustvarjanja in pečenje slaščic mimo, moram z vami deliti tole...

Pred vsakim božičem do sedaj sem rekla, da bi sama naredila medeno hiško, pa se nikoli nisem zares spravila k stvari. Zdaj pa je moj pomočnik že tako velik, da je letos dal pobudo, zato sva s skupnimi močmi naredila najino prvo pravo hiško iz medenjakov, bombonov in sladkorja.

Za stene hiške sem uporabila moj all time favourite recept za medenjake, ki jih najrajši pečem z namenom podariti jih širši družini kot majhno pozornost okoli božiča. Pravijo, da so najboljši, ker so polnega okusa in neverjetno mehki. Taki, kot se spodobi za originalne medenjake :)

Predlagam, da naredite maso za medenjake in hiško iz navedenih količin, potem pa polovico porabite za hiško, drugo pa za medenjake ;)

Kaj potrebujem:

  • 500 g moke
  • kavno žličko sode bikarbone
  • 150 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 150 g segretega in ohlajenega medu
  • mešanico začimb za medenjake
Lotimo se dela:

1. Vse sestavine zmešajte skupaj v čvrsto testo.
2. Testo oblikujte v kepo in jo dajte v vrečko za zamrzovanje ali zavijte v prozorno folijo za živila in pustite počivati v hladilniku 1 uro (lahko tudi več).
3. Če boste ustvarjali hiško, potem polovico mase razvaljajte na debelino cca. 0,5 cm. Tako razvaljano testo razrežite na kose, ki bodo sestavljali stene hiške: sprednji in zadnji del ter stranski steni. Za streho namesto testa uporabite napolitanko (tanke plošče, ki jih razrežete na željeno velikost in se jih dobi v trgovini za manj kot 1 €).
4. Drugo polovico testa razvaljajte na debelino cca. 1 cm in z modelčki izrežite medenjake.
5. Pečico segrejte na 180 stopinj in stene hiške pecite dobrih 12 minut, medenjake pa 10 minut. 
6. Medenjake ohladite toliko, da so še vedno topli in jih takoj spravite v kovinske škatle za piškote. To je vsa skrivnost mehkih medenjakov ;)
7.Stene hiške po pečenju in ohlajanju obrežite z nožem, da dobite čisto ravne linije, nato pa dele med seboj združite z mešanico beljaka in sladkorja v prahu, ki drži stene hiške skupaj kot lepilo.
8. Ko hiška stoji, pustite otrokom, da se zabavajo z dekoracijo, ji naredijo ledene sveče, dodajo vrata, kakšno mini božično jelko zraven za okras...


Uživajte v ustvarjanju... in sladkanju :)

xoxo, Nilijuška

Če želite biti obveščeni o najnovejših objavah Nilijuške, jo spremljajte na Facebook strani.




Ni komentarjev:

Objavite komentar